Информация за Семково        Имейл  адрес:  obelica@abv.bg

8:30-12:30 , 13:00-17:00Понеделник до Петък

ул.Георги Андрейчин 15град Белица

За контакти:(07444) 2323;

География и демография на община Белица

Община Белица се намира в североизточната част на област Благоевград в южните склонове на Рила и Западните Родопи, разположена върху площ от 382 кв. км. Граничи с общините Банско, Разлог, Самоков, Якоруда и Велинград. Общината е съставена от 12 населени места – общинският център гр. Белица, и 11 села, които са разположени в южната част на общината ( Бабяк, Горно Краище, Гълъбово, Доганово, Златарица, Краище, Кузьово, Лютово, Орцево, Палатик, Черешово). Постоянно живеещото население в община Белица е 9927 души, от които 3362 живеят в гр. Белица, а останалите са разпределени неравномерно в 11-те села в общината.

Община Белица е известна със своята религиозна и етническа толерантност. Тук от векове съжителстват в мир и синхрон две религиозни общности , българи - християни и българи – мюсюлмани. Една малка част от християнската общност са роми.

В общинския център Белица 70% от населението са християни и 30% мюсюлмани. Над малкото градче се издигат кръста на църквата и минарето на джамията, които показват двете основни религиозни общности. В града няма обособени етнически квартали, редуват се къщите на различни по религия семейства които в добро и лошо са заедно.


В дивната Родопа планина населена предимно с малки села и махали живеят чисти, неподправени и искрени хора предимно мюсюлмани/100% .
Традициите за празниците в община Белица са запазени от векове. Почитани и практикувани всяка година от българи християни и българи мюсюлмани са най-големите християнски и мюсюлмански празници Великден, Гергьовден, Рамазан Байрам и Курбан Байрам, празникът на Света Богородица , Коледа и др.
С певчески и танцови изяви , с кръшни български хора, с местни специалитети съобразени с празника приготвени от сръчните ръце на беличанката, изложени на богати пъстри трапези в центъра на града всяка година християни и мюсюлмани празнуват заедно своите празници.

fd8b0f77d767f1f6640afba6916ff67c XL

Несломим дух имат родените и отраснали в красивата община Белица. Само с любовта и вярата в доброто бъдеще хората сами сътвориха първия общински празник , проведен на 1 и 2 септември 2017 г. , носещ посланието на обичта и добротата „С любов и вяра в общите ценности”, надслов родил се спонтанно от един енергичен , креативен, отговорен и борбен, притежаващ лидерски качества млад човек , кметът на община Белица Радослав Ревански.


Целта на празника е да съхрани и популяризира българската природа, фолклор и народни традиции – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на любовта и вярата в общочовешките ценности и националната ни култура. Да представи и популяризира модела на мирно съжителство на етнически и религиозно разнообразни общности, който да се мултиплицира на национално и световно ниво. Стимулиране на туризма, като икономическа дейност в която основно място заемат хората. Да допринесе за увеличаване на посещаемостта и успешното развитие на целогодишен туризъм в община Белица. За купата на кмета два дни се състезаваха 8 детски футболни отбора на градсия стадион. Специална туристическа програма с организирани туристически маршрути „Приятели на Белица” бе предложена на гостите на събитието.Местите производители на земеделска продукция, на сладка от горски плодове, на билки и гъби и пчелен мед , на млечни продукти и сувенири представиха своята продукция на специално организирани за целта щандове.

11
Над 2300 жители и гости от страната и чужбина присъстваха на общинския празник, който протече в рамките на два дни в китното планинско градче Белица. От Лондон, София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора , от Лудогорието , от цялата страна родолюбивите беличани специално бяха дошли за да се потопят в празничните дни. Центъра на града бе огласян от 20 самодейни фолклорни ансамбли и групи от Благоевградски регион, които създадоха празничното настроение и оставиха незабравими спомени от цветната програма, която присъстващите имаха удоволствие да видят.

 

От багрите на фолклорните костюми на Рила, Пирин и Родопа, от школуваните и професионално представени изпълнения. От лъчезарните усмивки на самодейците, от пъстрите и автентични носии, от атмосферата, наситена с много музика, багри и чувственост, с много патриотизъм и обич към българското народно творчество.


Style Switcher

Layout Style

Predefined Colors

Background Image