8:30-12:30 , 13:00-17:00Понеделник до Петък

ул.Георги Андрейчин 15град Белица

За контакти:(07444) 2323;

Не случаен е фактът, че народът тачи този ден от древни времена и почита до днес грижите и радостта към новородените, към нашите наследници, посрещани в ръцете на по-възрастните и по-опитните от нас.

 

На всички лекари, акушери и баби поднасям поздравления за празника и използвам възможността да изразя благодарност и възхищение за неуморния Ви труд.

Отправям най-искрени пожелания за силна воля във високохуманната Ви работа!

Честит празник!

 

Радослав Ревански

Кмет на община Белица

ЗАПОВЕД
№ РД-15-02

гр. Белица, 12.01.2022 год.

На основание чл. 44 ал.2 от ЗМСМА, чл.61, ал.2 и чл.63,ал.4, 6 и 11 и чл.бЗв от
Закона за здравето, чл.73 от АПК, и във връзка с Решение №826 на Министерския съвет
от 25 ноември 2021 год. за удължаване срока на обявена с Решение №325 на
Министерския съвет от 14 май 2020 год. извънредна епидемична обстановка, удължена
с Решение №378 на Министерския съвет от 12 юни 2020 год., Решение №418 на
Министерския съвет от 25 юни 2020 год.. Решение №482 на Министерския съвет от 15
юли 2020 год., Решение №525 на Министерския съвет от 30 юли 2020 год., Решение
№609 на Министерския съвет от 28 август 2020 год., Решение №673 на Министерския
съвет от 25 септември 2020 год., Решение №855 на Министерския съвет от250 ноември
2020 год., Решение №72 на Министерския съвет от 26 януари 2021 год., Решение №395
на Министерския съвет от 28 април 2021 год., Решение №426 на Министерския съвет от
26 май 2021 год., Решение №547 на Министерския съвет от 28 юли 2021 год. и Решение
№629 на Министерския съвет от 26 август 2021 год., във връзка със Заповед №РД-01-973
от 26.11.2021 год., и във с повишаване на заболеваемостта на територията на област
Благоевград и предложение на Главния държавен инспектор

НАРЕЖДАМ:

I.Въвеждам следните временни противоепидемични мерки на територията на община
Белица, считано от 13.01.2022 год. до 13.02.2022 год. включително.

1.      Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и
други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

2.       Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия за деца и
възрастни в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни
центрове и школи.

3.       Преустановява се посещенията на библиотеки, музеи, галерии, кина, театри,
циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито..

4.       Провеждането на спортни състезания на открито се допуска без публика.

5.       Провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета и
други) се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица на
открито.

6.       Организирането на погребения да се извършва задължително с поставени защитни
маски.

7.       Всички физически или юридически лица, които са собственици или управляват
търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на
гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния

обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. и/или струпване на лица около него.

8.       На всички пазари, тържища, базари и изложения /тип сергии/ на открито се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

9.       Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед №РД-01-973 от 26.11.2021 год. на министъра на здравеопазването.

II.    Заповедта да се сведе до знанието на населението и собствениците и управителите

на търговските обекти на територията на община Белица като се публикува на сайта

на общината и разлепи на определените видни места.

III.      Контрол по изпълнение на настоящата заповед възлагам на Началника на ПУ- Белица към РУ-Разлог. Кметовете и кметските наместници по населени места да оказват пълно съдействие на служителите на Полицията като създават организация за осъществяването на контрол по изпълнението на разпоредените мерки, за гр. Белица - Лазар Лардев - Главен специалист „ОМП" и доброволно формирование към община Белица.

IV.    Препис от настоящата заповед да се сведе до знанието на горе-посочените лица за сведение и изпълнение и на главен инспектор В. Джизов - ВПД Началник на РУ - гр. Разлог.

КМЕТ НА ОБЩИНА БЕЛИЦА: /ПРАДОСЛАВ РЕВАНСКИ

Само за девет дни ремонтираха къщата в Белица, която бе полуразрушена от ремарке, натоварено с дървени трупи.

На 28 декември миналата година превозното средство се вряза в триетажната постройка, собственост на Величка Чонкова. При инцидента нямаше жертви, но пораженията се оказаха големи. Още в същия ден от фирмата, собственик на камиона, обещаха бързо да възстановят щетите и да ремонтират дома на жената.

Девет дни по-късно обещанието е спазено. Под зоркото око на кмета на община Белица Радослав Ревански и ежедневния контрол на инж. Мария Мраценкова фирмата ремонтира сградата. Възстановен е грубият строеж на разрушената къща, извършен е и вътрешен ремонт. Предстои допълнително укрепване на постройката, което ще бъде осъществено напролет, когато времето се затопли, информираха от Общината.

Днес в новогодишният ден Кметът на община Белица Радослав Ревански, даде курбан за здраве на хората в Белица .Курбана беше сготвен в Социален Патронаж Гр. Белица и раздаден на най-нуждаещите се в общината.

Кметът на Белица заедно с инж. Мария Мраценкова, която е и конструктор, в присъствието на собственичката на пострадалата къща от вчерашния нелеп случай, и собственикът на камиона направиха обстоен преглед на нанесените щети.

След констатация за състоянието на жилищната постройка кметът Радослав Ревански настоя да бъдат изградени нови колони и покрив.

Радослав Ревански сподели, че ще помогне и със собствени средства и ще даде курбан за здраве на хората в Белица.

„Имаме страхотен регион и се надявам политиците да оценят най-после природните дадености“

Категорично подкрепяме развитието на ски курортите в областта - Банско, Семково и Кулиното. Имаме страхотен регион и се надявам политиците да оценят най-после природните дадености, да вземат национално отговорни решения и да се отпуши развитието на зимния туризъм в България.

Ето една конкретна мярка, която ще развие икономиката и ще задържи младите хора в региона и Родината. Всичко останало е защита на лобистки интереси и празни приказки.

Това заяви кметът на община Белица, Радослав Ревански, на семинар “Бъдещето на младите хора в Европа”, който се проведе в комплекс Пирин голф, организиран от президента на АЛДЕ и евродепутат от ДПС Илхан Кючюк, заедно с младежката организация на ДПС от област Благоевград.

Гости на семинара, които уважиха активните млади хора, бяха още областният председател на ДПС Благоевград Ведат Хюсеин, народните представители от ДПС Елхан Кълков, Мюмюн Мюмюн, Сезгин Мехмед, който е и председател на Младежко ДПС, кметът на Сатовча Арбен Мименов, Ибраим Зайденов - областен председател на Младежко ДПС Благоевград, общинският председател и съветник от ДПС в община Благоевград Мехмед Ваклъов, директорът на “Паркинги и гаражи”- Благоевград, Ивайло Червилов.

14 общини получават над 3 млн. лв. за нови детски градини.

14 общини ще получат над 3 млн. лв. за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради. Средствата са осигурени по Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г. и бяха одобрени днес от Министерския съвет.

Ще бъдат финансирани проектните предложения за детски градини на общините Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол. Община Троян ще получи пари за реконструкция на сградата на начално училище „Христо Ботев“. В същото време средствата, предвидени за изграждане на две нови детски градини в благоевградските квартали „Еленово-I” и „Баларбаши“, ще бъдат върнати в държавния бюджет. Причината е, че договорите с фирмите-изпълнители са били прекратени. Проектите обаче могат да се реализират и на по-късен етап.

Програмата има за цел да се създадат здравословни и качествени условия за обучение в институциите от системата на предучилищното и училищното образование. С изграждането на нови детски ясли и градини ще се осигурят места за повече деца, които са останали извън класиранията. Ще се гарантира и въвеждането на задължителното предучилищно обучение за 4-годишните деца.

В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДА
С настъпването на Коледните празници извървяваме пътя на повече въпроси и все по-малко отговори. За нас, това е празник на Светлината и Децата! Какво би била Коледата без деца… Нали това очакваме и празнуваме – раждането на Детето Христос! Нали това е празник на надеждата и вярата в доброто! Празник на светлината в нас!
Община Белица и Народно читалище "Георги Тодоров 1885"
организират конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия”. Децата, които искат да се включат, трябва да нарисуват красива коледна картичка. Към нея да добавят своето оригинално пожелание за празника.
Разбира се ще има и награди, както за най-красивите картички, така и за най-оригиналните коледни пожелания.
Участие в конкурса могат да вземат деца на възраст от 4 до 8 клас.
Към творбите за конкурса, на допълнителен лист, трябва да се добави и следната информация: трите имена, възраст (навършени години), училище и клас.
Най добрите ще бъдат наградени на коледно-новогодишния концерт на 25.12.2021 г. , всички произведения ще бъдат представени в Коледна изложба в сградата на читалището.
Вашите творби трябва да представите до 22.12.2021 г./сряда/
Очакваме ви !

Спортното събитие е на 24-25.12. в двора на основното училище

Детски футболен турнир за Коледа ще се проведе на 24-25.12. в двора на основното училище в Белица, съобщава организаторът Атанас Кутев.

Турнирът ще се проведе под формат "Футбол 5", като отборите ще бъдат в две възрастови граници:

До 7-ми клас за по-малките

И от 8-ми до 1ти клас за по-големите.

За участниците са приготвени доста изненади.

Проведе се форум на тема "Устойчив туризъм: Икономически ползи за общността"

Центърът на ЕС „Европа директно“ – Благоевград избра Народно читалище „Георги Тодоров 1885“ - Белица да покаже добрите практики на читалището за устойчиво използване на природното и културното наследство в община Белица.

На 2.12. в Белица, залата на Народно читалище „Георги Тодоров 1885“ се проведе форум на тема "Устойчив туризъм: Икономически ползи за общността", организиран от Центъра на ЕС „Европа директно“ – Благоевград, РЕКИЦ „Читалища“ и НЧ „Георги Тодоров 1885“ - Белица.

На форума присъстваха Красимира Хаджикосева - ръководител на център "Европа директно" – Благоевград, експертите Румяна Ангелова и Биляна Ванчева от Регионалния  експертно-консултантски и информационен център „Читалища” към Министерството на културата и ръководителят на съвместния секретариат на трансграничната програма ИНТЕРРЕГ-ИПП Николай Дочев.

На форума бе представен опита на читалището в опазване, развитие и насърчаване на обществените културни и наследствени активи и усвояване на Европейските оперативни програми в туризма в 3 теми :

Тема 1: Устойчив туризъм: Подобряване на туристическия потенциал на региона чрез инициативи за сътрудничество за по-добро запазване и устойчиво използване на природното и културното наследство.

Тема 2: Основни дейности и ползи от Проект „Културен мост през вековете“, финансиран по програма Интеррег - ИПП ТГС България – Република Северна Македония 2014-2020 г. с договор за субсидия № РД-02-29-231 / 04.09.2019 г.

Тема 3: Споделяне на информация с центъра „Европа директно“ - Благоевград, който чрез своите цифрови канали ще разпространи информация за добрите практики за устойчиво използване на природното и културното наследство в община Белица.

https://www.youtube.com/watch?v=hhAYnyIeTZU&t=184s

 

На пленарното заседание на Комитета на регионите, което се провежда от 1-3 декември в Брюксел, кмета на Белица изрази становище по  дебата относно Европейската година на младежта 2022г. Той сподели, че вследствие пандемията много ясно се видяло, че различията между младите хора от градовете и селата са се изострили. Ревански настоя за повече инвестиции и достъп до финансиране за подобряване на услугите и развитието на  цифровата инфраструктура. Това ще даде възможност на повече млади хора от селските райони да работят и да се обучават дистанционно и да имат достъп до онлайн услуги. Категорично заяви, че е нужна по-добра координация между централните и местни власти, за да се гарантира, че интервенциите за подкрепа достигат до селските райони.

Радослав Ревански, който е с три дози ваксина апелира за масова ваксинация във връзка с епидемичната обстановка в страната и предизвикателството, което ни отправя новия щам. За да запазим икономиката и обществото ни е крайно необходимо да проявим граждански си дълг и да се ваксинираме.  Ковид – 19 се оказа по-продължително и сериозно предизвикателство, отколкото очаквахме. Пандемията остави своя отпечатък върху ежедневието ни. Призовавам всички да се ваксинират срещу COVID-19, за да бъдат избегнати всевъзможни опасности, които водят до смърт. Тези служители които го направят ще бъдат възнаградени с 20% увеличение на заплатите.

 

В настоящия момент кметът на община Белица Радослав Ревански, секретарят на Община Белица Иляз Дагонов и кметът на с. Дагоново Иван Барабунов инспектират и лично помагат при асфалтирането на една от най-населените улици в с. Дагоново.

“ Освен, че съм обещал, ние сме длъжни да подобряваме начина на живот на всички жители в общината. Днес съм особено щастлив, че рехабилитацията на най-оживената улица в село Дагоново ще улесни живота на жителите на китното селце. Целта е да създадем привлекателна, устойчива и достъпна среда, с която да бъде повишена жизнената среда на хората . ”, споделя развълнуван кметът на Белица Радослав Ревански

Днес е ден на национален траур. Почитаме жертвите на жестоката катастрофа с автобус на магистрала „Струма” и на трагедията, при която в пожар в дома за възрастни хора в село Рояк загинаха девет души. Знамената на общинските сгради в община Белица са спуснати на половина.

„Съпричастни сме с загубата на нашите братя от Република Северна Македония, независимо коя религия изпълняват, ние тъгуваме за свидните жертви загубили живота си в катастрофата на АМ „Струма“. Съпричастни сме със семействата на загиналите при пожара в село Рояк. Мъката ни е голяма. Нашите сърца са със семействата на загиналите“, споделя покрусен кметът на Община Белица Радослав Ревански

Белица тъгува !

Поклон пред светлата им памет !

Община Белица не само асфалтира улици и сменя водопроводи в населени места, но и полага усили за подобряване на условията за игра на деца. Общинския съвет в града подкрепя поредна такава инициатива за местното ръководство – построяване на детски кът.

Местният парламент с пълно мнозинство одобри изготвянето на Подробен устройствен план – План за регулация по отношение на поземлен имот по кадастралната карта на град Белица. Зелена светлина преди това даде и Агенцията по геодезия, картография и кадастър – София. След тези решения ще се обособи нов урегулиран поземлен имот, на който ще се изгради детска площадка. На нея ще се монтират напълно безопасни съоръжения, както и ударопоглъщаща настилка, за да се гарантира здравето на децата, които ще играят в новия и модерен кът за отдих и забавления.

На подобна придобивка ще се радват и хлапетата в белишкото село Бабяк. До края на месеца ще се изгради напълно нова детска площадка в двора на детската градина. Ще се монтират катерушки, пързалки, люлки, ще има пясъчник. Ще се оформят красиви алеи с цветя в района, за да се превърне дворът в център за детските занимания и усмивки.

Преустановява се движението на общински път „BLG1020 II-84, Якоруда –Разлог/ жп гара Белица – Краище – Лютово – Бабяк – Орцево” между село Лютово и местността "Брезовица":

-          04.11.2021 год. /четвъртък/ в интервала от 12:00 до 19:00 часа;

-          05.11.2021 год. /петък/ в интервала от 11:00 до 19:00 часа;

-          06.11.2021 год. /събота/ в интервала от 11:00 до 19:00 часа;

-          07.11.2021 год. /неделя/ в интервала от 11:00 до 19:00 часа

Община Белица и фирмата изпълнител се извиняват за неудобството!

 

Заповед №РД-15-366/04.11.2021 г. на Кмета на Община Белица

След полагане на втория асфалтов пласт на един от най- важните обекти набелязани за ремонт от многобройните обекти в общината – основен път Белица- Семково , днес с голяма радост и удоволствие кметът на Белица Радослав Ревански прие изпълнения обект.

При посещението си Ревански поздрави фирмата изпълнител и хората в нея за качественото изпълнение на обекта, като пожела да са здрави и все така съвестно да изпълняват поставените им задачи. Веднага след приключване на някои козметични дейности по ремонтирания път, Радослав Ревански сподели, че започва и основния ремонт на пътя Краище – Лютово жизнено важен обект за придвижване на хората до повечето от селата разположени в Западни Родопи.

“ Когато видя радост в очите на хората и чуя думи на благодарност, това ми дава сили, желание и амбиция за още по-добри дела в името на добруването на жителите в прекрасната ни община, каквото и да ми струва това. Защото хората го заслужават.“, сподели доволно кмета Ревански.

Style Switcher

Layout Style

Predefined Colors

Background Image