8:30-12:30 , 13:00-17:00Понеделник до Петък

ул.Георги Андрейчин 15град Белица

За контакти:(07444) 2323;

Защото БЕЛИЦА заслужава!

За да е валиден вашият глас, моля следвайте стъпките:

  1. Посетете платформата -   https://kmetnagodinata.bg/
  2. Маркирайте категория МАЛКА ОБЩИНА.
  3. В полето за търсене въведете Радослав Ревански или Белица.
  4. Избирайки името, отваряте всички категории, в които може да гласувате.
  5. Кликнете върху КМЕТ НА ГОДИНАТА или друга категория и гласувай с червения бутон ГЛАСУВАЙ.
  6. Системата изисква по-надолу ваш мейл и автоматично генериран код за сигурност.
  7. ВАЖНО! Не пропускайте да потвърдите вашето гласуване, чрез клик върху линка, който ще получите на посочената от вас електронна поща. В противен случай гласът ви няма да бъде отчетен.

При потвърждаване на отчетения Ви глас в електронната ви поща ще получите отговор :

Гласувахте успешно

Благодарим Ви, Вашият глас беше отчетен!

Вие гласувахте успешно в конкурса "Кмет на годината" 2020 г.

Победителите ще бъдат обявени на официалната церемония "Кмет на годината" 2020. Тя ще се състои на 30 октомври 2020 г. от 12.00 ч., в София Тех Парк. Церемонията ще бъде излъчена по БНТ1 в същия ден от 23:15 ч.

С „Първа копка“ в присъствието на кметът на Община Белица Радослав Ревански , започна изграждането на металната конструкция за асансьорната уредба и ремонт на покрива на сградата, в която са разположени центровете за социални услуги в Белица.

На 01.08.2020г. Община Белица стартира изпълнението на проект „Ремонт на покрива на сграда в община Белица, в която се предоставят три социални услуги в общността“. Проектът се реализира, съгласно сключен Договор № РД-04-10/28.07.2020г., получил финансиране от Фонд „Социална закрила“, Компонент 1 „Придобиване на дълготрайни активи, текущо поддържане на материалната база и изграждане на нова, реконструкция и модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социална услуга“.Общата стойност на договорените за изпълнение работи възлизат на 81 398,14 лв. с включено ДДС, като 49 896,00 лв. заплаща Фонд „Социална закрила“, а 31 502,14 лв. Община Белица.

Основната цел на проекта е подобряване на материалната база, общинска собственост, в която се предоставят социални услуги в общността.

Специфичните цели на проекта са извършване на ремонт на покрива на сградата и осигуряване на достъпна среда на хората с увреждания, чрез монтиране на асансьор.

В сградата, която е общинска собственост, са разкрити три социални услуги в общността, държавно делегирана дейност:

- Център за социална рехабилитация и интеграция с капацитет 20 места;

- Дневен център за деца с увреждания с капацитет 25 места;

- Център за обществена подкрепа с капацитет 25 места.

Социалните услуги са разкрити през 2019 г. Община Белица извърши вътрешен ремонт на помещенията, оборудва и обзаведе трите услуги с най-необходимото със собствени средства.

Преки ползватели на социалните услуги са :

-20 деца и пълнолетни лица, ползващи дейностите за подкрепа в Центъра за социална рехабилитация и интеграция;

- 25 деца и младежи, ползващи Дневен център за деца и младежи с увреждания;

-25 деца, ползващи дейности за подкрепа в Центъра за обществена подкрепа.

Непреки ползватели на социалните услуги в центровете са:

- Семействата на децата и младежите с увреждания;

- Семействата на децата в риск;

- Близки и роднини на пълнолетните потребители на услугите;

- Персонала на трите социални услуги.

С реализацията на проектното предложение ще се подпомогне процеса на социална интеграция и личностна реализация на хората с увреждания, активиране на личностните ресурси и на мотивацията на децата и младежите и техните родители, както и спазване на Конвенцията на правата на хората с увреждания.

Проектът, подкрепя инсталирането на най-модерното безплатно WIFI  оборудване в 8000 европейски града, от които сме  част и ние. Връзката се осъществява посредством европейски портал за общ достъп, като за свързване с мрежата е необходимо да се съгласите с общите условия на страницата:

WIFI4EU

Община Белица

Свободна WIFI зона по проект WIFI4EU

Маркирайте: съгласявам се с условията за ползване

Свържи се!

 

Устройствата за безжичен интернет, осъществяващи покритие на зоните, са разположети съответно в гр. Белица – 4 точки(Общинска администрация Читалище, Стадион, Историческия музей), 2 точки в с.Краище,1т. в центъра на с. Горно Краище, 2 т. в с.Бабяк,1т. в с. Дагоново и 1 точка в КК “Семково“.

Изборът на зоните са съобразен така, че да може да предостави услугата на максимален брой граждани и гости на общината с гарантирана минимална скорост поне 30Mbms.

Община Белица бележи значителен ръст на развитие с доказаното добро управление на кмета Радослав Ревански, подкрепено с далновидност и изпълнение на политики в името на хората.

Няма да забравим изказаните от него думи в началото на първия му мандат през 2016 г. като кмет на Община Белица: "Амбицията ми като кмет е да създадем необходимите условия и да превърнем Община Белица в по-добро място за живеене, така че младите хора да останат тук и да се развиват в среда с по-добри възможности. Младите хора са бъдещето на нашата държава и аз съм убеден, че община Белица ще се представи достойно с най-добрите си страни пред България и пред света. Обичам родината си и родното си място. Мечтая да видя Белица като нормална, модерна и европейска община, хората да имат достоен живот и да са сплотени."

Днес повечето от населените места в общината блестят в собствения си чар, нагиздени и пременени до неузнаваемост с реновираните обществени сгради и идеален център. С асфалтираните и технически обезпечени 40 улици в цялата община.

Когато пристигнете, ще разберете, че това наистина не е поредното префасонирано изявление. Пример за това е село Бабяк с реновираните сграда на читалището, центъра на селото и асфалтираните улици. Инфраструктурни ремонти, реализирани и благодарение на младия и амбициозен кмет Шеми Бъсков.

Самодейци при НЧ"Георги Тодоров 1885" , участници във втори тракт(работен процес) от заснемането на промоционални видео филми за туристическа дестинация – Белица, в изпълнение на Проект „Културен мост през вековете“ , “ с реф. № CB006.2.21.107, финансиран по програма Интеррег- ИПП ТГС България - Бивша югославска република Македония 2014-2020 г. с договор за субсидия № РД-02-29-231 / 04.09.2019 г.,

Община Белица ще се презентира с филми като туристическа дестинация. В двете 15-минутни ленти ще бъдат представени културни и природни обекти, както и нематериалното културно наследство на планинската община.

Една от основните цели на тези филми е да се привлече вниманието от страна на българските и чуждестранни туроператори, компаниите с дейност в сферата на туристическите продукти, неправителствения сектор с интерес в областта на туризма.

„С този проект се надяваме да превърнем Белица в позната и желана дестинация за туристите и да се увеличи посещаемостта не само в нашата община, но и в региона“, разказа Мая Пъдарева, секретар на местното читалище, което изпълнява проект „Културен мост през вековете”.

Информационните филми ще бъдат публикувани на сайта на проекта и във всички социални медии, така че всеки зрител да може лесно да получи достъп до мултимедийната информация и да научи повече за красотата на региона.

На 11 километра над града е Паркът за танцуващи мечки, а съвсем близо до него новия планински увеселителен парк с колички. В Рила планина се намира и един от най-старите зимни курорти в страната – Семково. Така че община Белица има с какво да привлече повече туристи.

Повече от 6 месеца текат ударни ремонти на уличната мрежа в общинския център- Белица. Освен 5 улици :"Иван Алексов" "Даме Груев", "9-ти септември","Равен" и "Симеон Кавракиров",

в изпълнение на проект на общината по оперативна програма "Развитие на селските райони", основен ремонт се извършва и на още 7 улици: "Иван Вазов", "Алкса Сачков","Яне Сандански", "Народна победа", "Люлин", "Георги Андрейчин" и "Никола Вапцров" .

Стартира и ремонтът на пътя Белица - Семково, който кметът на Община Белица Радослав Ревански лично инспектира. Проекта предвижда изпълнение на изцяло нова конструкция на пътното тяло, изграждане на банкети, канавки и всички съоръжения свързани с безопасността на движението. Предвидено е ново отводняване, нови водостоци, уширение на пътя, почистване на растителността на скатовете, полагане на кабелна линия за достъп на телекомуникации.

До началото на зимния сезон се очаква ремонтът на над 6 километровия участък свързващ Белица с планинският курорт Семково да бъде изцяло приключен, както и 12 улици в града.

Беличани се чувстват радостни и щастливи от обновявания облик на града.

52-те общини от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София – област и София избраха своите 17 представители в бъдещия Регионален съвет за развитие.

Област Благоевград

Титуляри: Румен Томов – кмет на община Благоевград, Красимир Герчев – кмет на Разлог, Арбен Мименов – кмет на Сатовча, Иван Кадев – кмет на Банско

Заместници: членовете на УС на НСОРБ Петър Бръчков – кмет на Петрич и Радослав Ревански – кмет на Белица, Николай Георгиев - кмет на община Кресна, Атанас Стоянов – кмет на община Сандански

И пpeз нoвия твopчecĸи ceзoн в Народно читaлищe „Георги Тодоров 1885“ пpoдължaвaт paбoтa cъcтaвитe зa мoдepни тaнци c pъĸoвoдитeл Мариета Попадиина, фолклорни танци за деца c pъĸoвoдитeл Венцислав Костадинов, нapoднитe тaнци зa жeни c pъĸoвoдитeл Венцислав Костадинов, инструменталните и певчески школи с ръководител Исак Жульов, кръжок „Знание“ с ръководител Йордана Георгиева, клуб „Млад еколог“ с ръководители Георги Манолов и Катя Веселинова , йога – с ръководител Красимира Механджийска, apт paбoтилничĸа с ръководител Костадинка Лардева .

От 01.10.2020 до 16.10. 2020 желаещите да участват в посочените клубове и школи могат да се запишат в читалището

Със заповед № РД-15-301/29.08.2020 г. на кмета на Община Белица Радослав Ревански, на основание чл.44, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и във връзка с отдаване на почит на починалите наши съграждани  

31.08.2020 г. /понеделник/ е ОБЯВЕН за ден на траур на територията на община Белица в памет на д-р Муса Вакльов и д-р Емил Вакльов – общински съветници в различни периоди към общински съвет Белица.

Поклон пред тяхната всеотдайност и смелост !

Светла им памет !

Между 10-ти и 14-ти август се проведе, за поредна 22-ра година, традиционното високопланинско почистване, организирано от екологично сдружение “За Земята“. Тазгодишното издание на почистването беше съобразено с епидемологичните обстоятелства в страната, поради което имаше ограничен брой доброволци - 30 души и по-късо времетраене - 5 дни. За разлика от предходни години, с цел да се сведе до минимум рискът от пренос на зараза, локацията на Чистене 2020 беше само една - хижа "Семково", а събитието бе организирано през работната седмица, за да се избегне струпване на голям брой туристи през уикенда.

Въпреки ограниченото време и лимита на участниците, хора от цялата страна, на всякаква възраст и с разнообразни професии, успяха да съберат 110 чувала с боклуци.

Зад хижа "Семково" се откри и изчисти старо сметище, в което имаше и наличие на токсичния материал азбест. Събраните отпадъци бяха предимно от пластмасови опаковки, стъклени бутилки и метали.

През един от дните на чистенето доброволците се разделиха на две групи с преход към туристическите обекти х."Македония" и Вапски езера. За приятна изненада в района на тези места и по туристическите пътеки бе сравнително чисто с наличие на повърхностни отпадъци, които бяха събрани от доброволците.

При почистването около ски пистите в района се откриха много пластмасови чаши и бутилки за еднократна употреба – най-честият отпадък около всички чистени райони за ски туризъм.

Наличният път до х."Семково" позволява на хижарите да извозват отпадъците си до най- близкото населено място - град Белица. Важно е обаче хижарите и туристите заедно да полагат усилия за намаляването на отпадъците, които генерират. Призовават се всеки турист да си носи собствено канче, бутилка, кутия за храна, за да не използва пластмаса за еднократна употреба и съответно хижарите да не предлагат такава. Необходима е отговорност от всеки турист към отпадъците му, които да сваля със себе си и да изхвърля в населено място, където има сметоизвозване, което често липсва в планината или е силно затруднено. Ето защо логото на чистенията е „Боклукът в раницата“.

Както всяка година, организаторите бяха осигурили екологична храна, закупена от местни производители и малки бизнеси, с минимално количество опаковки.

Почистването се включи и в глобалната акция на движението „Break Free From Plastic“, като в един от дните доброволци извършиха така наречения „Brand Audit“, чрез който да се установи кои производители са най-големите замърсители в световен план.

По време на чистенето се обсъждаха различни теми за поведение в планината и отговорност към здравето предвид актуалната обстановка. Участниците се срещнаха и с представител на Горско стопанство - Белица, който разказа за усилията им за запазване на гората в района.

Както всяка година, в последния ден участниците споделиха впечатления и обсъдиха къде да се проведе акцията през следващата година. Най-вероятно тя ще бъде в Национален парк „Централен Балкан“.

Събраните чували с отпадъци бяха извозени благодарение на община Белица. Част от тях бяха рециклирани.

Сградата на СУ Св.Св. Кирил и Методий" - Белица , която в настоящия момент се реновира, е изписана с облика на Светите братя Кирил и Методий. Идеята е на училищното настоятелство.

Автор е Дани Груйчев и това е е последният проект, по който работи - фасадна украса на училището в Белица.

Кметът на община Белица Радослав Ревански и кметът на с. Орцево инспектираха асфалтирането на пътищата в най-високото село на община Белица – Орцево. С голямо желание и радост Радослав Ревански сподели :

„Инвестицията се реализира именно в с. Орцево, което е сред основните претенденти за първенец в класацията на намиращи се на най-голяма надморска височина в България и на Балканите населени места. Оказа се, че селото е най-желаната туристическа дестинация в общината, която се посещава от хиляди туристи. Тринадесетте му махали са разпръснати из хълмовете на Велийшко - Виденишкия дял на Западни Родопи на надморска височина от 1420 до 1640м., a площадът на селото е разположен на 1555м.н.в. Централната част на Орцево лежи на южния склон на връх Кавунова могила (1710 м. н.в.). От високо разположените селски къщи се разкрива приказна гледка към родопските поляни и гористи хълмове, и извисяващите се върхове на цялата Пирин планина. Наблизо се намира и Бабяшка чука (известното тракийско светилище от национално значение), и върховете Велийца и Кавун тепе. Доволен съм, че гостите на село Орцево ще могат да се придвижват по добре асфалтирани пътища и да разнасят славата от красивите гледки на общината.“

Кметът на община Белица Радослав Ревански подписа договор за изпълнение на Проект за СМР: "Ремонт на покрива на сграда в община Белица, в която се предоставят три социални услуги " с Фонд “Социална закрила” към Министерство на труда и социалната политика . Проектът визира изпълнението на ремонт на покрива на Центъра за социални услуги и изграждане на платформа за хора с увреждания.

16 значими строителни обекти се изпълняват в община Белица в настоящия момент. Мащабните строително - ремонтни дейности са в изпълнение на планираната програма за подобряване на градската среда и прилежащата инфраструктура на кмета на общината Радослав Ревански.

Обектите по които се работи са свързани с благоустрояване на уличната мрежа по главни и второстепенни улици обслужващи населените места – гр. Белица, с. Бабяк, с. Краище, с. Дагоново и с. Горно Краище, включват :

- Ул. "Иван Алексов"- гр. Белица ;

- Ул. "Даме Груев"- гр. Белица;

- Ул. "9-ти септември"- гр. Белица;

- Ул. "Равен"- гр. Белица;

- Ул. "Симеон Кавракиров",- гр. Белица;

- Улица от "О.Т. 124 до О.Т. 35"- с. Бабяк;

- Улица от "О.Т. 36 до О.Т. 110"- с. Бабяк;

- Улица от "О.Т. 42 до О.Т. 44"- с. Дагоново;

- Улица от "O.T. 41 до О.Т. 19"- с. Горно Краище;

- Улица от "O.T. 23 до О.Т. 59"- с. Горно Краище;

- Улица от "O.T. 113 до O.T. 192"- с. Горно Краище;

- Улица "20-та"- с. Краище;

- Улица от "О.Т. 162а до О.Т. 134" - с. Краище;

- Улица от "O.T. 221 до O.T. 110a" - с. Краище.

Освен реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа в населените места на територията на общината, тече и основния ремонт на сградата на средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и вътрешния ремонт на сградата на читалище „Георги Тодоров 1885“. Ремонтират се и редица паметници на културата с местно значение.

През втория си управленски мандат кмета на община Белица Радослав Ревански планово и целево изпълнява проекти свързани с радикална промяна и подобряване на градската среда и инфраструктура в населените места. Реконструират се не само обекти от пътното строителство, но и важни обществени и сгради, и др. от особено значение за местната общност и от хората и от най-малките населени места.

Националното сдружение на общините в Република България и Комитетът на регионите са домакини на най-важните и мащабни събития от регионалното и местното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Мандатът в Комитета на регионите е в рамките на 5 години.

Кметът на Белица Радослав Ревански има отлична управленска експертиза, познания за механизмите на управление на местната власт, в качеството им на работещи инструменти за подобряване живота на хората в малките населени места, градска и прилежаща инфраструктура и развитие на редица аспекти - социални и всякакъв вид действия.

Сигурни сме ,че кмета на Община Белица в качеството му на член на българската делегация на Комитета на регионите на ЕС за следващия период, ще представи достойно и отговорно България и Белица и ще коментира темата за развитието и просперитета на малките планински общини в Европа, ползвайки се именно от капацитета си на далновиден управник, и човек познаващ нуждите на хората и притежаващ визия за механизмите за управление и работа.

По покана на кметът Радослав Ревански на посещение в Белица беше ректора на Колежа по туризъм - Благоевград, проф. Васил Жечев. На срещата бяха засегнати проблеми, които касаят, както колежа, така и община Белица и бъдещото по-тясно сътрудничество в областта на туризма.

Проф. Жечев запозна кмета на Белица с решението на ръководството на колежа, че за всички студенти сираци таксата ще бъде безплатна, а за социално слабите с намаление. Кметът Радослав Ревански поема ангажимента за всички останали студенти да помага.

Накрая на срещата проф. Васил Жечев връчи на Ревански почетния знак на Колежа по туризъм   за "Принос на научното - образователно развитие " .

Кметът на Община Белица Радослав Ревански и директорът на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Елена Андреева се поздравиха със старта на проект „Реконструкция, оборудване и обзавеждане на образователна инфраструктура, включваща обект -СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – град Белица“

Поетия ангажимент от кмета Ревански за превръщане на сградата на най-голямото училище в общината в модерно съоръжение , вече е факт. В присъствието на директора на учебното заведение и граждани, Радослав Ревански заяви: „До началото на новота учебна година децата ще учат в съвършено модерна сграда. Белица ще се радва на съвършено новата визия на училището, а учениците ще разполагат с модерни кабинети , санитарни възли, съблекални с душ обслужващи физкултурния салон , шкафчета за дрехи и др. , а огромният училищен двор, оборудван с нова настилка с многофункционално игрище.

Скъпи учители, ученици, дейци на културата от Община Белица,

Уважаеми съграждани,

Днес в деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ми позволете да засвидетелствам признателност и уважение към всички Вас просветители, творци, пазители на духовността !

Букви, слово, сила! Обич и добро! Това е най-хубавия ден, най-светлия български празник !

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през вековете, утвърдил се, като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник. Това е денят на буквите, на просветата, на духа. На този ден ние се прекланяме пред славното дело на братята Кирил и Методий. Прекланяме се пред духовния подвиг на техните ученици – великите първоучители, съхранили корените на българската идентичност.

Днешният празник се свързва с творчеството, образованието, науката и духовността. На този ден благодарност заслужават хората, които съхраняват родния ни език и възпитават поколенията след нас.

На многобройните учители от Община Белица, пожелавам все така с любов и внимание да продължават да извършват великата си мисия – да образоват нашите деца, бъдещето на България. Нека творческият Ви устрем бъде възнаграден, чрез успехите на вашите възпитаници. А вие ученици, обичайте, ценете и пазете своя език и култура. Не забравяйте, че чрез него получавате знание, а знанието е прозорец към света.

Пред светите братя, дали ни бъдеще чрез писменост, пред учителите дали ни път, пред нашите духовни водачи поклон и благодарност !

Честит 24 май на всички за които книгите, изкуството и културата са безценно съкровище!

Честит празник на всички самодейци и граждани на Община Белица !

Желая на всички здраве, реализирани мечти и широко отворени врати по пътя на усъвършенстването !

РАДОСЛАВ РЕВАНСКИ

КМЕТ НА ОБЩИНА БЕЛИЦА

Style Switcher

Layout Style

Predefined Colors

Background Image